Wednesday, September 13, 2017

Эффект бумеранга

Наконец-то наша интеллигенция заговорила. Но перед этим, судя по манерам поведения (мягко говоря) не очень вменяемый мэр "вспомнил", что оказывается кафе под названием "26" является явным намеком на 26 бакинских комиссаров, о которых в недавнем прошлом не только сам Абуталыбов, но и его перекрасившиеся сегодняшние лидеры тоже говорили, читали стихи с пеной у рта. Видите ли, у "малины", называющей себя властью, заиграли патриотические жилы. А потом все как в трагикомедии-заткнувшиеся по поводу Panama Papers, трех миллиардов ворованных денег, взялись за свои заказные пера и стали поносить двух главных на сегодняшний день писателей страны. За что? Как за что? За то, что Чингиз Абдуллаев обманул общественное мнение, которое уже два с половиной десятилетия подвергается не только патологическому обману, но и изнасилованию с элементами разврата. Я не знаю кто и почему дал злополучному кафе такое название, но точно знаю, что все произошедшее вокрyг нее не выходит за рамки законов развития. Людей, которые все это время молчали о всех безобразиях, беспределе, происходящих в стране, заставили говорить о суде, о законах, о правах. Внушает, конечно. Только жаль, что они не говорили тогда, когда их народ пытался спасти свое имущество (точнее, крышу над головой) от беззакония и произвола этих же властей. А ведь хорошо помнят все как прикидывающийся странным (я старался выразить это максимально корректно) штатный клоун власти разрушал дома людей под музыку "зурна-балабана" на Баиле или же когда насильственно выселяли людей и сносили их дома на улице Физули и на "Советской". Тогда тоже молчали и фактически своим молчанием поощряли все эти бесчинства.
Нет, я далек от мысли упрекать Анара или Чингиза Абдуллаева, хотя бы по одной причинe - они намного больше, выше и лучше тех, кто по заказу "сверху" набрасывается на них сегодня. Я глубоко убежден в том, что подавляющее большинство тех, кто сегодня нахально наезжают на двух ведущих писателей не в состоянии написать хотя бы полстраницы своей биографии без ошибок. Но то, что произошло и называется эффектом бумеранга. Теперь же бумеранг полетит в другую сторону. Туда, откуда его бросают на нас вот уже без малого четверть века.
Наконец, очень хочется верить, что произошедшее стало уроком для интеллектуалов страны и они впредь не будут сидеть ждать когда же на них полетят бумеранги.
Как видите, "хочется верить" написал, а не "верю".

7 comments:

  1. Все мы деградировали-как общество!!! (((
    Ерестун бей будет интересно прочитать вашу статью если затроните тему Azerbaijan Laundromat

    ReplyDelete
  2. Ob etoy teme ya nemnogo skazal v segodnyashnem intervyu Meydan.tv
    https://www.meydan.tv/az/site/politics/25111/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mövcud vəziyyət çox gözəl təsvir olunub. Bu yönəmdən çıxmaq yollarını fikirləşmək lazımdır.

      Delete
  3. Musahibevizi oxudum artiq.Orada maraqili olan 2 mesele idi menimcun:YB-nin beyanati ile baqli dediklerviz-gorunur klanlar arasi daxili cekiwme hele cox gedecek. 2-OCCRP-nin arawdirmalari ile baqli Britaniyanin canfewanliqi.Esline qalsa evvelki kommentlerde suz bildirmiwduz,bu arawdirma tarixe qovuwacaq ve menim T.Meyin beyanati yadimdadir-buz bu meselenin arawdirma predmeti olub olmayacaqinj arawdiracagiq demesidir.Bu mesaj idi ve gorunur muqavile imzalansa arawdirmaqa ehtiyac qalmayacaq.
    Amma burada ATETin ya da sehv etmiremse AB-nin qanun layihesine elave kimi OCCRP-nin Azerbaycanla baqli arawdirmasinin elave edilmesi ve az once oxuduqum,BSBPI-i reisine qarwi bawlanqic kimi ABW sanksiyalari siqnalidir.Gorunur eyham nezere alinib ve onlar bununla yetinmeyib daha artiq nese qoparmaq Isteyirler.Evvelki meqalelervizde suz Almaniya sefirliyini sert tenqid elemisuz-konkret hansusa emekdawinin fealiyyetsuzliyinde ve burada luks heyat terzini nezerde tuturam,gorunur burda Avropa tewkilati adinnan daniwan Almaniyadir.ABW ise yeqin konkret hansi qutbde durmaqimizi bilmek isteyir ve bunnan cixiw ederek tezyiq edir.
    Israile eppey kimi ne vere bilerik-bu da yeqin ki Z Hessnivun seferinden sonra biliner yavaw yavaw

    ReplyDelete
  4. Men yene de eminem ki, bütün bu araşdırma ve sanksiya söhbetleri daha çox tezyiq xarakteri daşıyır ve sizinle de tamamile razıyam ki, Azerbaycandan mövqe gözleyirlr. Yeri gelmişken, bunu müsahibemde men de vurğulamışam. Azerbaycanda AB-ni temsil eden isveçli diplomatdır ve müddetinin bitmesinden 1 ile yaxın keçmesine ve yerine digeri teyin olunmasına baxmayaraq, hele de iş başındadır. Belke artıq yix, amma 2 ay evvel deqiq sefir postunda idi. Bu xanımın Azerbaycan hakimiyyetine münasibeti, yumşaq desem, çox loyaldır ve bir qeder evvel de onunla eyni mövqede olan Almaniya sefiri (artıq keçmiş) vardı. Men de onun baresinde yazmışdım. Teessüf ki, bele loyallıq nümuneleri bununla bitmir. Sanksiyalara gelince, mümkündür ki, onlar tetbiq olunsun, amma eger bu sanksiyalar bir daxili qrupun (meselen, Mehdiyev qruplaşmasının) zeifledilmesi üçün tetbiq olunacaqsa, bu, Azerbaycana heç bir müsbet divident getirmeyecek. Men düşünürem ki, hakimiyyetin daxilindeki hansısa qrup digerinden müsbet deyil, çünki mahiyyetce de, millete münasibet baxımından da hamısı eynidir. Ümumiyyetle, sanksiyalar icraçılara deyil, onlara rehberlik edenlere tetbiq edilmelidir. Yalnız bu halda onlar effektiv ola biler. İdealda ise, ölkenin problemi onun daxilinde ve öz insanları terefinden hell olunsa yaxşıdır. Tebii ki, eyni zamanda men bele şeylerin en azı buğünkü geosiyasi ve siyasi konyunktura şeraitinde mümkünlüyüne inanacaq qeder idealist deyilem.

    ReplyDelete
  5. Biz özümüz-özümüzə hörmət etməsək heç kim bizə hörmət etməyəcək. Bütün bu sanksiyalar, bəyanatlar yalnız onların öz məqsədlərinə xidmət edir. AB, ABŞ, və sair mərkəzlərin özlərinin aparması ölkədə kimin daha "güclü" olduğunu göstərir. Nə qədər ki, iqtidarın mövqeləri daha dayanıqlıdır onlar da iqtidarla yaxşı davranacaq.
    Problem bizim problemdir, əcnəbilərin deyil.
    Bu özünü ölkənin daxilində da göstərir. "yazıçılar" da güclünün tərəfindədirlər. Yalnız onların "şəxsi məkanına" müdaxilə olanda hərəkət etdilər.

    ReplyDelete